Hatice Kılıç. Türk kadınının sosyo-kültürel ve iktisadi yaşama katılımında halkevlerinin rolü (1932-1951). Yüksek lisans tezi (2023)

Tez KünyeDurumu
Türk kadınının sosyo-kültürel ve iktisadi yaşama katılımında halkevlerinin rolü (1932-1951) / The people’s houses in the socio-cultural and economic life of Turkish women
Yazar:HATİCE KILIÇ
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN YAŞAR
Yer Bilgisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
144 s.
Millî Mücadele Hareketinin başarıya ulaşmasının ardından cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyet’in ilan edildiği bu süreçte halka yeni değerlerin ve devrimlerin tanıtılması gayesiyle yeni kurumlar açılmıştı. Bu kurumlar arasında yer alan halkevleri, cumhuriyet rejimi ile halk arasında bir köprü vazifesi görmekteydi. Bu dönemde kadının toplumda ki yeri sorgulanmış ve cumhuriyet ile birlikte kadınlar sosyal, kültürel, siyasi ve hukuki alanda bazı haklara kavuşmuşlardı. Cumhuriyetin kültür kurumları olarak hayata geçirilen halkevleri ise kadın ve erkeğin eşit bir konuma gelmesi için özenli çalışmalarda bulunmuştu. Bu çalışmada Türk kadınının Türk modernleşme sürecinin önemli bir parçası olması nedeniyle halkevleri ile Türk kadınının modernleşme, kültürlenme, sosyo-kültürel ve iktisadi hayatta hak sahibi olma serüveni arasındaki ilişki değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu zamana kadar halkevleriyle ilgili birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen kadınlara yönelik çalışmalar yapılmamıştır. Bu nedenle halkevlerinin bu yönüyle ele alınmasına karar verilmiş ve bu çalışama ile Türk kadınının sosyo-kültürel ve iktisadi yaşama katılımında halkevlerinin rolü tespit edilerek literatüre katkı sağlamak istenmektedir. Tezin hazırlanması esnasında kullanılacak materyaller öncelikle birincil kaynaklar olacaktır. Cumhuriyet Arşivi, TBMM Arşivi, Süreli Yayınlar, Resmi Yayınlar ve Cumhuriyet Halk Partisini tarafından halkevleri için yayınlatılan talimatname ve yönergeler temel çalışma kaynakları olacaktır. Konu hakkında bilgi veren kitaplar, makaleler ve tezler de üzerinde araştırma yapılacak kaynaklar arasında yer almaktadır. Anahtar Kelimeler: Kadın, Modernleşme, Halkevleri, Halkodaları, Cumhuriyet Halk Partisi.
Since the first years of the Republic, new institutions have been opened with the aim of bringing the new regime and reforms to the society. Community centers, which have an important place among these institutions, served as a bridge between the republican regime and the people. In this period, the place of women in society was questioned and together with the Republic, women gained some rights in the social, cultural, political and legal fields. The community centers, which were brought to life as the cultural institutions of the republic, worked diligently to bring men and women to an equal position. In this study, the relationship between community centers and the modernization, acculturation, socio-cultural and economic adventure of Turkish women, as Turkish women are an important part of the Turkish modernization process, has been tried to be evaluated. Although there have been many studies on Community Centers until this time, no studies have been conducted for women. For this reason, it has been decided to deal with Community Centers from this aspect and with this study, it is desired to contribute to the literature by determining the role of Community Centers in the participation of Turkish women in socio-cultural and economic life. The materials to be used during the preparation of the thesis will primarily be primary sources. Republic Archive, TBMM Archive, Periodicals, Official Publications and source books, instructions and directives published for the own organizations and community centers of the Republican People’s Party will be the main working resources. Books, articles and theses that provide information on the subject are also among the resources to be researched. Keywords: Women, Modernization, Community Centers, People’s Rooms, Republican People’s Party.

Download: Click here