İlaçla teşvik edilmiş gastrik ülser modelinde timol’ün hepatoprotektif rolü

Tez KünyeDurumu
İlaçla teşvik edilmiş gastrik ülser modelinde timol’ün hepatoprotektif rolü / Hepatoprotecti̇ve role of thymol in drug induced gastric ulcer model
Yazar:ELİF GÜLCAN YILMAZ
Danışman: PROF. DR. FATİME GEYİKOĞLU
Yer Bilgisi: Atatürk Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Genel Biyoloji Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
93 s.
Karaciğer homeostazinin düzenlenmesinde ana organdır. Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ)’ın yanlış kullanımı, hepatotoksisite ve gastrointestinal sistemin diğer olumsuz etkileri ile ilişkilendirilmiştir. Diğer taraftan, geleneksel bitkisel ilaçlar karaciğer hastalıklarının tedavisinde yıllardır kullanılmaktadır. İndometazin yaygın olarak kullanılan Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlardan birisidir ve bu ilacın toksik etkilerinden birisi de hepatik yetmezliktir. Timol güçlü antioksidan ve antibakteriyel aktiviteye sahip bir monoterpen fenolüdür. Ancak, İndometazin (İndo) ile teşvik edilmiş in vivo gastrik ülser modeli üzerindeki hepatoprotektif etkileri bugüne kadar araştırılmamıştır. Mevcut çalışmada sıçanlar rastgele yedi gruba ayrılmıştır: kontrol, ülser (25 mg/kg İndo), İndo + referans standardı (50 mg/kg Rantidin), İndo + Timolgrupları (75, 150, 250 ve 500 mg/kg). İndo ile ülser indüksiyonundan 10 dakika önce Timol sıçanlara oral olarak verilmiştir. Karaciğer fonksiyon enzimlerinden AST (Aspartat amino transferaz), ALT (Alanin amino transferaz ve LDH (Laktat dehidrogenaz) serum örneklerinde ölçülmüştür. TOD/TAK (Total oksidan durum/Total antioksidan kapasite), TNF-α (Tümör nekroz faktör-alfa) ve PGE2 (Prostaglandin E2) düzeyleri, eNOS (Endotel nitrik oksidsentaz) ve Kaspaz-3 aktivitesi doku homojenat örneklerinde değerlendirilmiştir. Ayrıca karaciğer kesitleri üzerinde çeşitli histopatolojik incelemeler (Hematoksilen-Eozin, Periyodik asit-Schiff, Kongo Kırmızısı) yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, İndo muamelesi hepatik enzimler, TNF-α ve eNOS ve Kaspaz-3 aktivasyon seviyelerini önemli ölçüde artırmış, buna karşın PGE2 düzeylerini düşürmüştür. Dahası, artan TOD ve düşen TAK seviyeleri ile kanıtlandığı gibi belirgin bir şekilde oksidatif strese yol açmıştır. Bununla birlikte Timol tedavisi bu parametrelerde özellikle 250 mg/kg dozunda önemli bir iyileşme sağlamıştır. Diğer taraftan 500 mg/kg Timol ile tedavi bu parametreleri İndo ile tedavi edilen gruptakinden çok daha kötü etkilemiştir. Sonuç olarak, Timol uygulamasının İndo toksisitesine bağlı karaciğer hasarını önemli ölçüde iyileştirdiği tespit edilmiştir. Timol’ün 250 mg/kg dozunda bu pozitif etkisi PGE2 sentezini yükseltme, anti-oksidatif ve anti-inflamatuar etkileri aracılığıyla olabilir.
Liver is the main organ in the regulation of homeostasis.Themisuse of Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) has been associated with hepatotoxicity and other adverse effects of the gastro-intestinal tract. On the other hand, the traditional herbal drugs have been used for the treatment of liver disorders for years.Indomethacin (Indo) is one of the widely used non-steroidal anti-inflammatory drugs and one of the toxic effects of this drug is hepatic insufficiency.Thymol is a monoterpene phenol with strong antioxidant and antibacterial activity. But its hepatoprotective effects on Indo-induced in vivogastric ulcer model have not been investigated up to now.In the current study, rats were randomly divided into seven groups:control, ulcer control (25 mg/kg Indo), Indo + reference standard (50 mg/kg Rantidine), Indo + Thymol (75, 150, 250 and 500 mg/kg) groups. 10 minutes before the induction of ulcer with Indo; Thymol has been orally administered to the rats. AST (Aspartate amino transferase), ALT (Alanine amino transferase), and LDH (Lactate dehydrogenase) from liver function enzymes have been measured on serum samples. Total oxidant status/Total antioxidant capacity (TOS/TAC), TNF-α (Tumor necrosis factor-alpha) and PGE2 (Prostaglandin E2) levels, eNOS (Endothelial nitric oxide synthase) and Caspase-3 activity have been assessed from tissue homogenate samples. Additionally, different histopathologic examinations (Hematoxylin-Eosin, Periodic acid-Schiff Congo red) have been performed on liver sections. According to investigation findings, Indo treatment significantly increased the levels of hepatic enzymes, TNF-α and eNOS, and caspase-3 activation, while decreased PGE2 levels. Moreover, it has significantly lead to oxidative stress as evidenced by elevated TOS and decreased TAC levels. However, Thymol treatment induced a significant improvement in these parameters, especially in 250 mg/kg dose. On the other hand, the treatment with 500 mg/kg Thymol has affected these parameters much worse than the Indo treated group. As conclusion, it has been established that Thymol administration significantly ameliorated liver injury due to Indo toxicity. This positive effect of Thymol at 250 mg/kg dosage may be mediated by elevation the synthesis of PGE2, its anti-oxidative and anti-inflammatory effects.

Download: Click here