Impact of olive grove management on spider (Araneae) community in northwestern Turkey

Tez KünyeDurumu
Impact of olive grove management on spider (Araneae) community in northwestern Turkey / Türkiyenin kuzeybatısında yapılan zeytincilik uygulamalarının örümcek(Araneae)komünitesi üzerindeki etkisi
Yazar:MERT ELVERİCİ
Danışman: PROF. DR. CEMAL CAN BİLGİN
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Ekoloji = Ecology
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2018
114 s.
Zeytin (Olea europaea) Akdeniz ekosisteminin doğal bir elemanıdır ve zeytinlikler yerel biyolojik çeşitliliği ve ekosistem servislerini kararlı bir şekilde muhafaza eden yaşam alanları olarak kabul edilmektedir. Zeytin tarımsal ekosistemi tarımsal aktivitelerle şekillenmiş ve şekillemektedir, ancak bu durumun biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri iyi bilinmemektedir. Toprak ve vejetasyon mikrohabitatları (ağaç tacı ve zeytin altı bitki örtüsü) örümcek komüniteleri ile yerel veya tarım uygulamalarına bağlı habitat özellikleri ve çevresel değişkenler, organik ve geleneksel uygulamalar altındaki zeytinliklerde ve kalıntı doğal habitat parçalarında örneklenmiştir. Veriler çok değişkenli analizlerle incelenmiş, komünite kompozisyonu ordinasyonla (NMDS, CCA, RDA modelleri); biyoçeşitlilik değişkenleri ise regresyon ve varyans analizleriyle (ANOVA, ANOSİM ve permütasyon testleri) değerlendirilmiştir. 20,167 birey ve 278 türe ait ergin örümcek çalışmaya dahil olmuş >300 örnekleme biriminde incelenmiş, örneklem büyüklüğüne göre standardize edilmiştir. Komünite kompozisyonu habitat tipi ve microhabitatlara göre değişiklik göstermiştir. Zeytinlik ve karışık ormanların, maki ve çam ormanlarına göre daha zengin örümcek komüniteleri olduğu bulunmuştur. Toprak mikrohabitatı vejetasyona göre daha zengin ve çeşitlidir. Organik ve geleneksel tarım arasında, çalışma alanında komünite düzeyinde fark bulunamamış, ancak toprak yönetimi ve otsu bitki örtüşünün komünite üzerinde anlamlı etkileri ölçülmüştür. Sonuçlar zeytinliklerde örümcek kompozisonu – çevresel değişkenler arasındaki etkileşiminin anlamlı olduğunu göstermektedir ve biyoçeşitlilik barışık zeytin tarımı uygulamalarının geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Olive (Olea europea) plantations cover vast areas on the Aegean coast of Turkey, including the southern foothills of Kaz Mountains. In such environments, olive trees dominate the terrestrial vegetation in such a way that they might form a novel ‘ecosystem’. The ‘olive grove agro-ecosystem’ is shaped by agricultural management while impacts on biodiversity are largely unknown. As representatives of local biodiversity, spider communities were sampled in soil and vegetation microhabitats, alongside with various environmental variables linked to management or habitat features in organic and conventional olive groves, and in relict patches of natural habitats. 278 spider species from 20,167 specimens and >300 sampling units were collected and standardized by effort. Data obtained were analyzed by using multivariate statistics to interpret associations within the community (NMDS, CCA, RDA models) and by diversity statistics (ANOVA, ANOSİM and permutation tests). Community composition and diversity differed by habitat type (moist or dry grove, maquis, pine and mixed forests) and microhabitat (soil, herb and canopy). Olive groves and mixed forests had richer communities compared to maquis and pine patches. Soil microhabitats were more species rich and diverse than herb or canopy layers. Difference between “organic” or “conventional” management types could not be detected at the community level, whereas impact of soil management (tillage and herbicides) and vegetation cover (tree, shrub or herb cover) were significant on the spider community. Our results may serve as evidence for community composition – environment relationship for spider communities, and help towards more nature-friendly olive grove management in the region.

Download: Click here