İnsan lenfosit kültürlerinde aflatoksin B1’in neden olduğu genotoksik ve biyokimyasal değişiklikler üzerine bazı liken, metanol ekstraktlarının antagonistik …

Tez KünyeDurumu
İnsan lenfosit kültürlerinde aflatoksin B1 ‘in neden olduğu genotoksik ve biyokimyasal değişiklikler üzerine bazı liken, metanol ekstraktlarının antagonistik etkisinin belirlenmesi / The genotoxic and biochemical effects of aflatoxin B1 on human lymphocyte cultures and the antagonistic effects of some lichens methanol exrtact
Yazar:ELİF KOTAN
Danışman: DOÇ. DR. GÜLERAY AĞAR
Yer Bilgisi: Atatürk Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
142 s.
Bu çalışmada, insan lenfosit kültürlerinde aflatoksin B1’in (AFB1) kardeş kromatid değişimi(KKD), Mikronükleus(MN) ve biyokimyasal parametrelerdeki meydana getirdiği değişiklikler ve bu değişikliklere karşı 7 liken türü ekstratlarının antagonistik etkisi araştırılmıştır. AFB1 her iki konsantrasyonunda insan lenfosit kültürlerinde KKD ve MN frekansı önemli derecede artırdığı gözlenmiştir. AFB1 ile birlikte 7 liken türü metanol ekstratlarının verildiği iki farklı konsantrasyonu verilen gruplar AFB1 ile karşılaştırıldığın da KKD ve MN frekansında önemli derecede azalma görülmüştür. En etkili Cetraria islandica, Rhizoplaca chrysoleuca, Usnea longissima ve Umbilicaria vellea likenlerinin olduğu, KKD frekansının azaltılmasında likenlerin etki sırasının Cetraria islandica > Rhizoplaca chrysoleuca > Usnea longissima > Umbilicaria vellea > Parmelia somloensis > Cladonia rangiformis > Lecanora muralis şeklinde olduğu tespit edildi.Bu çalışmanın biyokimyasal sonuçlarında ise AFB1’in önemli derecede süperoksid dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) aktivitelerini azaltıp, malondialdehit (MDA) seviyesini artırdığı ortaya konulmuştur. AFB1 ile birlikte liken ekstratlarının verilmesi ile SOD ve GPx miktarı aktivitesini artırırken, MDA miktarını azaltmıştır. Sonuç olarak liken ekstratlarının reaktif oksijen türlerinin salınımını sağlayan AFB1’e karşı koruyucu etki yaptığı tespit edilmiştir.
In this study, we researched the antagonistic effects of some lichens against aflatoxin B1 (AFB1) to induce sister-chromatid exchange (SCE), micronucleus (MN) and changes in biochemical parameters on human lymphocyte cultures. The results showed that the frequency of SCEs on human lymphocyte cultures was significantly increased by the mutagen AFB1 (5 µM, 10 µM). There was a significant decrease in the SCE frequency in AFB1-treated group compared with the groups receiving AFB1 and also different two concentration of lichens. The most effective of the lichens were Cetraria islandica, Rhizoplaca chrysoleuca, Usnea longissima ve Umbilicaria vellea. The order of the decreasing effect of the SCE frequency of lichens was: Cetraria islandica > Rhizoplaca chrysoleuca > Usnea longissima > Umbilicaria vellea > Parmelia somloensis > Cladonia rangiformis > Lecanora muralisThe biochemical results of this experiment reveal that AFB1 significantly decreased the activities of SOD and GPx, and increased the level of MDA. Simultaneous supplementation with lichens restored these parameters to that of normal ranges.. In conclusion, lichens exhibited protective effects on human lymphocytes exposed to AFB1 by inhibiting AFB1-induced ROS generation.

Download: Click here