Investigating the relationship of BRAF and psuda BRAF genetic polymorphism in leukemia

Tez KünyeDurumu
Investigating the relationship of BRAF and psuda BRAF genetic polymorphism in leukemia / Lösemide BRAF ve psudo BRAF genetik polimorfizmi ilişkisinin incelenmesi
Yazar:MUSTAFA HAITHAM JAMEEL AL-KHSHALI
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER ŞİMŞEK ; PROF. DR. REBAH NAJAH JABBAR
Yer Bilgisi: Çankırı Karatekin Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
74 s.
Lösemi, kemik iliği ve lenfatik sistemler de dâhil olmak üzere vücudun kan oluşturan süreçlerinin kanseridir. Birçok lösemi türü vardır. Bazı lösemi türleri çocuklar arasında daha yaygınken, diğer lösemi türleri genellikle yetişkinleri etkiler. Bu çalışma, BRAF geninde ve PBRAF’ta lösemiye neden olan V600E patojenik mutasyonlarının ve diğer mutasyonların yaygınlığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada lösemili 14 kişide BRAFP1’e bakılmıştır. Bu, lösemiye neden olan yeni polimorfizmleri bulmak ve kaydetmek, ayrıca genetik değişikliği ve genin normal işlevini nasıl etkilediğini anlamak için gerçekleştirilmiştir. 19 örnek Haziran 2022 ve Eylül 2022 tarihleri arasında Bağdat’taki Medical City Hastanesi’nde toplanmıştır. Örnekler iki gruba ayrılmıştır. İlk grup 14 lösemi hastasından oluşmuştur. İkinci grupta ise kontrol grubu (normal bireyler) olarak beş örnek alınmıştır. Her katılımcı, çalışma için ağzı sıkı kapaklı ve 5 mL kapasiteli bir kapta tek bir kan örneği vermiştir. Gönüllülerden kan örneklerini almak için standart flebomi prosedürleri izlenmiştir. Bu örnekler 5 mL’lik etilendiamin-tetraasetik asit tüplerine yerleştirilmiştir. BRAF geninin DNA diziliminde hastalar arasında görülebilen önemli farklılıklar söz konusu olmuştur; ikinci olarak, normal veya kontrol hastaları arasında herhangi bir farklılık gözlenmemiştir. Hastalar arasında BRAF gen diziliminde en yüksek farklılığı dokuz hasta göstermiştir. Matristeki karelerin renklerindeki farklılık incelendiğinde, hastalar BRAF DNA dizisinde %73- %79 arasında neredeyse aynı oranda farklılık göstermiştir, bu da araştırılacak belirli bir konumda ortak bir değişiklik olduğunu göstermektedir. BRAFP1 kontrol ve hastalar arasındaki sonuçları karşılaştırırken, şu sonuç çıkarılabilir: ilk olarak, oluşturulan skor %60’ı geçmediği için hastalar arasında benzerlik açısından belirli bir fark söz konusudur. Hastalar normallerle karşılaştırıldığında, elde edilen skor yaklaşık %99’dur. Bu, hastalarda hizalanan dizinin pozisyonuna dayanarak açıklanabilir; ikincisi, hasta dizileri kontrol ile hizalandığında, dizide sadece birkaç değişiklik gözlenmiştir, bu da lösemili hastalarda gen olan BRAFP1’de belirli pozisyonlarda spesifik değişiklikler olduğu anlamına gelmektedir.
Leukemia is the cancer of the body’s blood-forming processes, including the bone marrow and lymphatic systems. There are many types of leukemia. Some forms of leukemia are more common among children, while other forms of leukemia often affect adults. This study aims to detect the prevalence of V600E pathogenic mutations and other mutations in the BRAF gene and PBRAF that cause leukemia. In this study, BRAFP1 was looked at in 14 people with leukemia. This was done to find and record new polymorphisms that cause leukemia, as well as to figure out the genetic change and how it affects the normal function of the gene. 19 samples were collected at the Medical City Hospital in Baghdad between June 2022 and September 2022. The samples were divided into two groups. The first group was made up of 14 leukemia patients. And the second group had five samples as a control group (normal individuals). Each participant provided a single blood sample in a container with a mouth-tight lid and a capacity of 5 mL for the study. Standard phlebomy procedures were followed to collect blood samples from volunteers. These samples were placed in 5 mL ethylenediaminetetraacetic acid tubes. There were significant differences in the DNA sequence of the BRAF gene that could be seen among patients; second, no difference could be observed among normal or control patients. Nine patients showed the highest divergence in the BRAF gene sequence among patients. Upon examining the difference in colors of squares in the matrix, patients showed almost the same percentage of difference in the BRAF DNA sequence of 73%–79%, indicating a common change at a specific location that will be investigated. While BRAFP1 compares results between control and patients, the following conclusion can be drawn: first, there is a specific difference in similarity among patients since the score generated did not exceed 60%. Comparing patients with normal, the score generated is about 99%. This can be explained on the basis of the position of the sequence aligned in patients; second, when patients sequences were aligned with control, only a few changes in the sequence were observed, which means there are specific changes at certain positions in BRAFP1, the gene in patients with leukemia.

Download: Click here