İstanbul’da kentsel dönüşüm süreçlerı̇ 2002-2015

Tez KünyeDurumu
İstanbul’da kentsel dönüşüm süreçlerı̇ 2002 – 2015 / Urban transformations in Istanbul 2002 – 2015
Yazar:HALİL SELMAN ÖNSEL
Danışman: PROF. DR. AYHAN AKTAR
Yer Bilgisi: İstanbul Bilgi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
Konu:Kamu Yönetimi = Public Administration ; Sosyoloji = Sociology
Dizin:Adalet ve Kalkınma Partisi = Adalet ve Kalkınma Party ; Dönüşüm = Transformation ; Kentsel dönüşüm = Urban transformation ; Küreselleşme = Globalization ; Neo-liberalizm = Neo-liberalism ; İstanbul = Istanbul
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
91 s.
1980’lerden itibaren İstanbul, dünyada birçok metropolde olduğu gibi, neoliberal politikalarla dönüştürülmeye başlanmıştır. 2002 yılında AKP’nin hem yerel yönetimlerde, hem de merkezi yönetimde iktidar olmasıyla birlikte bu süreç hız kazanmıştır. Neoliberal küreselleşmeci politikaların merkeze alındığı kentsel dönüşüm projelerinde kamu yararları gözetilmemekte ve sadece belirli grupların çıkarlarına hizmet edilmektedir. Bu durumun en önemli sonuçlarından biri modern kent planlamacılığının bir parçası olan kamusal alanların yok olması ve bunun sonucunda da toplumsal gerilimlerin artmasıdır. Kamusal alanın zayıflamasına ek olarak mülksüzleştirme ve yerinden etme, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerinin sonuçlarındandır. Kentsel dönüşüm projeleri AKP’nin üçüncü döneminde farklı boyutlar kazanmıştır. Bu dönemde kentsel mekânlar önceki dönemlerin aksine sembolik olarak da dönüştürülmek istenmiştir. Birçok restorasyon ve yeniden canlandırma projesi iktidarın söylemiyle çelişen bir şekilde yıkım ve tahrip ile sonuçlanmıştır.
Like in many lands, urban transformations in Istanbul has been led by neoliberal policies since 1980s. Neoliberal urban transformations accelerated with the AK Party having control over both in local and national administrators, increasing the speed of the neoliberal urban transformations. The primary focus of such urbanization policies has never been the public interest but it rather serves some particular social groups. One of the most important consequences of this type of urbanization is that it attacks modern city’s public space. The shrinking public space increases conflicts and tension in society. Additionally, dispossession and forced migration appear as other results of urban transformations in Istanbul. Transformation projects have had a new dimension since the beginning of the third period of the AKP government. During this period, AKP additionally tried to symbolically transform the city. As a part of this symbolical transformation, many historical monuments were destroyed or harmed despite the discourse created by the AKP.

Download: Click here