Kentsel dönüşüm, yerinden edilme ve değişen hayatlar: İstanbul-Erenköy ve Fikirtepe karşılaştırması

Tez KünyeDurumu
Kentsel dönüşüm, yerinden edilme ve değişen hayatlar: İstanbul-Erenköy ve Fikirtepe karşılaştırması / Urban transformation, displacement and chanching lives: Istanbul-Erenköy and Fikirtepe comparison
Yazar:IŞIL KUŞİN TARLABAŞI
Danışman: PROF. DR. BELMA AKŞİT
Yer Bilgisi: Maltepe Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Sosyoloji Ana Bilim Dalı / Sosyoloji Bilim Dalı
Konu:Sosyoloji = Sociology
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2022
125 s.
Bu çalışma İstanbul’un Kadıköy ilçesinin iki farklı dinamiklere sahip semtleri olan Erenköy ve Fikirtepe’de kentsel dönüşüm sonucu değişen hayatları karşılaştırmalı olarak sosyolojik bakış açısıyla ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Yerinden etme ve soylulaştırma ilişkilselliği içinde her iki semtte de değişen gündelik hayat araştırılmak istenmiştir. Bu bağlamda yapılan toplumsal araştırmaların az sayıda olması araştırmanın önemini arttırmıştır. Kentsel dönüşümün, insanın ve toplumun gündelik hayatında sebep olduğu değişimler, kent sosyolojisi bağlamında ortaya konmuştur. Araştırmaya başlamadan önce her iki semtte de yapılan keşif çalışmalarından sonra nitel araştırma yöntemi ile veri toplanmıştır. Yapılan derinlemesine görüşmeler ve odak grup görüşmeleri ile elde edilen bulgular anonim olarak literatürle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Saha araştırmasına başlanması ile birlikte tüm Dünya’da patlak veren Covid 19 salgını araştırmaya sınırlılıklar getirmiştir. Ancak kentsel dönüşüm ile birlikte değişen gündelik hayatların Covid 19 salgını ile nasıl baş etmeye çalıştığı da öğrenilmeye çalışılmıştır ve bu yönüyle süreç araştırmaya zenginlik katmıştır.
This study was prepared from a comparatively sociological perspective in order to reveal the changed lives as a result of urban transformation in the two opposite districts of Kadıköy; Erenköy and Fikirtepe. It was aimed to investigate the changing daily life in both districts within the relation of displacement and gentrification. The limited number of social studies conducted in this context has increased the importance of the research. The changes caused by an urban transformation in the daily life of people and society have been revealed in the context of urban sociology. Before starting the research, data were collected with the qualitative research method after the exploratory studies in both districts. The findings obtained through in-depth interviews and focus group interviews were evaluated anonymously by comparing them with the literature. Regrettably, the Covid 19 pandemic which broke out all over the world has brought limitations to the field research. Nevertheless, it was also required to explore how changing daily lives with the urban transformation respond to the Covid 19 pandemic, and in this respect, the content was enriched accordingly.

Download: Click here