Kurtuluş Demirkol. Maliye nezareti temettuât defterlerine göre Selendi kazasının sosyal ve ekonomik durumu (1844-1845). Yüksek lisans tezi (2005)

Tez KünyeDurumu
Maliye nezareti temettuât defterlerine göre Selendi kazasının sosyal ve ekonomik durumu (1844-1845) / Social and economic of Selendi in temettuât defters of ministry of finance/(1844-1845)
Yazar:KURTULUŞ DEMİRKOL
Danışman: Y.DOÇ.DR. EMİN KIRKIL
Yer Bilgisi: Celal Bayar Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
107 s.
ÖZET Bugün Manisa ilinin bir ilçesi olan Selendi’nin bilinen tarihi M.Ö VII. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Tarihte ilk defa bir Lidya kenti olarak karşımıza çıkan Selendi Kazası’nın, Türklerin hakimiyetine geçmesi 1081 yılma rastlamaktadır. Anadolu beylikleri döneminde Germiyanoğulları bünyesinde yer alan Selendi, daha sonra Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir. 1845 tarihli temettuât defterlerini incelediğimizde kaza bünyesinde, Selendi merkez hariç 12 köy ve 2 çiftlik bulunmaktadır. Kazada iklim şartlarından dolayı daha çok ekili tarım yapılmaktadır. Tarımdan sonraki en önemli geçim kaynağı hayvancılık tır. Selendi’de ticaret pek gelişmemiştir. Selendi kazasına ait temettuât defterlerine göre, en önemli gelirler gurubunu hasılat gelirleri dediğimiz arazi ve hayvanlardan elde edilen gelirler oluşturmaktadır.
ABSTRACT The history of Selendi, which is a county (ilçe) of Manisa today, goes back to 7th century B.C. At that time, Selendi was a city of Lidya ciyilazition; then in 1801 it fell under Turkish rule. During the rule of Anatolian begliks (principalities), Selendi was a part of Germiyan beglik. Later, it fell under Ottoman rule. In Selendi temettuât defter (income record) dated 1845, 12 villages, except for the main village, and 2 farms appeared to exist. Climate made it possible to sow the land several times a year. In addition to agriculture, a second source of living was animal-breeding. Trading, on the other hand, was not developed enough. According to Selendi temettuât defters, the main sources of income were the land and animals.

Download: Click here