L-NAME uygulanmış sıçan aortunda Atorvastatin Ca, Kafeik Asit Fenil Ester, Amonyum Pyrrolidin Dithiocarbamat ve SG-Benz’in kasılma ve gevşeme …

Tez KünyeDurumu
L-NAME uygulanmış sıçan aortunda Atorvastatin Ca, Kafeik Asit Fenil Ester, Amonyum Pyrrolidin Dithiocarbamat ve SG-Benz’in kasılma ve gevşeme üzerine etkisi / The effects on contraxion and relaxion of Atorvastatin Ca, Caffeic Asit Phenil Ester, Ammonium Pyrrolidine Dithiocarbamate ve SG-Benz in aorta of rat implemented L-NAME
Yazar:SİNEM DENİZ AKCA
Danışman: DOÇ. DR. MUHAMMET KASIM ÇAYCI
Yer Bilgisi: Dumlupınar Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Genel Biyoloji Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Akridinler = Acridines ; Aort-torasik = Aorta-thoracic ; Hipertansiyon = Hypertension ; Ratlar = ; Sülfonamitler = Sulfonamides
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
77 s.
Hipertansiyon, ortalama kan basıncı düzeyinin ayarlanamaması sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Hipertansiyona eşlik eden bazı hastalıklarda, semptomlar beta reseptör blokajıyla daha da kötüleşebilir. Giderek artan dozlarda β bloker ve kombine α-β bloker kullanımı, su ve tuz retansiyonuna neden olabilir. Ortaya çıkan bu durum diüretik kullanımını beraberinde getirir. β ve α blokerlarla yapılan tedavilerde ek önlemler alınması gerekmektedir. Bunun gibi çoğul tedavi yerine tekil tedavi gerektirecek ilaçlar daha yararlı olabilir. Bu nedenle Kafeik Asit Fenil Ester (CAPE), Ammonium Pyrrolidin Dityokarbomat (PDTC), SG-Benz ve Atorvastain Ca maddelerinin KCl ile kastırılan torasik aortta verececeği cevapları araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda Atorvastatin Ca, CAPE, PDTC ve SG-Benz uygulanmak üzere 4 grup oluşturuldu. Her grupta 10 hayvan olmak üzere toplamda 40 hayvan ile çalışıldı. Deneyde; rat tartılarak servikal dislokasyon yöntemiyle öldürüldü ve torasik aort alındı. 3 mm çapında izole edilen organ, içerisinde Krebs-Henseleit çözeltisi bulunan organ banyosuna asıldı. Organın kasılabilirliği test edilip KCl ile prekontraksiyon yapıldı. Endotelli torasik aortta L-NAME uygulanarak NO sentezi durduruldu. Maddeler 10-9 – 3×10-4 M dozlarında kümülatif olarak uygulandı. İzometrik transduser yardımıyla kasılma-gevşeme cevapları kaydedildi. Gruplar arasında belirli dozlarda gevşeme açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur. En yüksek gevşeme cevabı CAPE uygulanan preparatlarda görülmüştür. Sonra sırasıyla SG-Benz, Atorvastatin Ca ve PDTC maddeleri gelmektedir. Sonuç olarak, kullanılan tüm maddelerde doza bağlı gevşeme cevapları gözlenmiştir.
Hypertension is a syndrome resulting from the unadjusted av erage blood pressure. The symptomes in some diseases accompanied by hypertension can deteriorate by blocking of beta receptors. Increasing dosages of β blocker and combined α-β blocker usage can cause water and salt retentions. This developing situation brings the usage of diuretics with itself. Additional preventions are necessary in β ve α blocker treatments. The single treatment drugs instead of these multi-treatments can be more useful. Therefore, our aim was to investigate the responses of KCl-contracted thoracic aorta to Cafeic acid phenyl ester (CAPE), Ammonium pyrrolidine dithiocarbomate (APDTC), SG-Benz and Atorvastatin Ca. Four groups were formed according to the application of Atorvastatin Ca, CAPE, APDTC ve SG-Benz in our study. The total of 40 animals were studied as 10 animals per group. In the experiment, the rat is weighted first and then killed by cervical dislocation and the thoracic aorta removed from the body. The isolated organ with 3 mm diameter hung in organ bath containing Krebs-Henseleitsolution. The contractionability of the organ is tested first and then, the precontraction with KCl is applied. The NO synthesis in endothelialthoracic aorta is halted by the application of L-NAME. The chemicals are applied cummulative with the dosages between 1×10-9 – 3×10-4 M. The contraction-relaxation responses were recorded by using isometric transducer. The meaning full differences were found between groups with the certain dosages used for contraction. The highest relaxation response were obtained in CAPE applied preparates. The relaxation order then was as SG-Benz, Atorvastatin Ca and APDTC from high tolow. As a result, the dosage dependent responses were observed for all the chemicals used.

Download: Click here