Levrek balığının (Dicentrarchus labrax, L. 1758) farklı gelişme dönemlerinde sindirim kanalının bazı bölgeleri üzerine histokimyasal ve immunohistokimyasal çalışmalar

Tez KünyeDurumu
Levrek balığının (Dicentrarchus labrax, L. 1758) farklı gelişme dönemlerinde sindirim kanalının bazı bölgeleri üzerine histokimyasal ve immunohistokimyasal çalışmalar / Histochemical and immunohistochemical studies on different development periods in some regions of digestive tract of seabass (Dicentrarchus labrax, L. 1758)
Yazar:DİLEK DİLER
Danışman: PROF. DR. ABDULLAH DİLER
Yer Bilgisi: Süleyman Demirel Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Histoloji ve Embriyoloji = Histology and Embryology
Dizin:Dicentrarchus labrax = Dicentrarchus labrax ; Histokimya = Histochemistry ; Histoloji = Histology ; İmmünohistokimya = Immunohistochemistry
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2009
104 s.
Bu çalışmada, farklı gelişim aşamalarındaki Dicentrarchus labrax, L. 1758 türünün mide ve bağırsak bölümlerinin histokimyasal ve immunohistokimyasal yapısı belirlendi. 30 balıktan alınan mide ve bağırsak dokuları rutin histolojik prosedüre uygun olarak bloklandıktan sonra alınan kesitlere histokimyasal ve immunohistokimyasal boyama yöntemleri uygulandı.Histokimyasal incelemeler sonucunda, çalışılan dönemlerde histokimyasal boyama yöntemleri ile mide, fundus ve fundus bezlerinin L. epiteliyalis hücrelerinin apikal yüzeylerinin, pilorus L. epiteliyalis hücrelerinin apikal sitoplazmasının ve bağırsak Goblet hücrelerinin reaksiyon verdiği gözlendi. Mide ve bağırsak bölümlerinin mukozasının farklı tip mukosubstans içerdiği ve mukosubstans kompozisyonunun bu bölümlerdeki özelliklerinin farklılık gösterdiği belirlendi.İmmunohistokimyasal çalışmalar sonucunda, farklı gelişim aşamalarındaki balıkların mide ve bağırsak bölümlerinde gastrin, glukagon ve serotonin immunoreaktif hücrelerin farklı yoğunlukta bulundukları gözlendi. Kuluçkadan sonra 35 günlük dönemde midede gastrin ve glukagon immunoreaktif hücrelere rastlanmadı. Kuluçkadan sonra 35 günlük dönemde mide ve bağırsak bölümlerinde, 72, 150 günlük ve erişkin dönemlerde ise posterior bağırsakta serotonin immunoreaktif hücrelere rastlanmadı. Kuluçkadan sonra 72, 150 günlük ve erişkin dönemlerde gastrin ve glukagon immunoreaktif hücre yoğunluğunun fundustan posterior bağırsağa doğru arttığı, serotonin immunoreaktif hücre yoğunluğunun ise azaldığı tespit edildi.
In this study, it was determined that the histochemical and immunohistochemical structure of stomach and intestine regions of Dicentrarchus labrax, L. 1758 at different development stages. Stomach and intestine tissues of 30 fish were removed. After routine histological procedures, tissues were embedded in parafin and sections were obtained. Sectiones were stained with histochemical and immunohistochemical staining techniques.As a result of histochemical observations, it was observed that apical surface of L. epithelialis cells of stomach, fundus and fundus glands, apical cytoplasm of L. epithelialis cells of pylorus and intestinal mucous cells gave reaction to histochemical staining methods at studied stages. It was found that stomach and intestine regions contained different types mucosubstances and characteristics of its composition in these regions showed variety.As a result of immunohistochemical observations, gastrin, glucagon and serotonin immunoreactive cells were detected to present in different densities in the stomach and intestine regions of fish at different development stages. Gastrin, glucagon and serotonin immunoreactive cells were not observed at 35-day-period after hatching. Serotonin immunoreactive cells were not detected in the stomach and intestine regions at 35-day-period after hatching and in the posterior intestine at 72 and 150-day-period after hatching and adult period. It was detected that gastrin and glucagon immunoreactive cells increased, while serotonin immunoreactive cells decreased from fundus to posterior intestine at 72 and 150 days after hatching and adult period.

Download: Click here