Manila kum midyesinde (Ruditapes philippinarum) radyosezyum biyokinetiğinin araştırılması

Tez KünyeDurumu
Manila kum midyesinde (Ruditapes philippinarum) radyosezyum biyokinetiğinin araştırılması / Investigation of radiocesium biokinetics in japanese carpet shell (Ruditapes philippinarum)
Yazar:GÜLŞAH KALAYCI
Danışman: DR. SAYHAN TOPÇUOĞLU ; PROF. DR. YAVUZ ÇOTUK
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
51 s.
Bu çalışmada; 134Cs’ün, Ruditapes philippinarum midye türünde su yoluyla olan biyobirikimi araştırılmıştır ve tüm organizma için konsantrasyon faktörü değeri elde edilmiştir. Ayrıca, deney süresince belirli aralıklarla, konsantrasyon faktörü değerleri midye örneklerinin yumuşak ve kabuk kısımları için belirlenmiştir.Kumkapı balık pazarından alınan midyeler laboratuara getirilmiştir. Deneye başlamadan önce 10 gün süreyle midyeler laboratuar ortamına alıştırıldı. Bu süreç sonrasında, organizmalar içerisinde 134Cs ile kontamine edilmiş deniz suyu bulunan plastik akvaryuma alınmışlardır. Deney süresince midyeler Isochrysis galbana türü fitoplankton ile beslenmiştir ve laboratuar ortamının sıcaklığı sabit tutulmuştur. Sayım günlerinde, midyeler sayım kablarına alınmıştır daha sonra sayım laboratuarına götürülmüşlerdir. Midyelerin 134Cs seviyeleri NaI(Tl) detektörü ile donatılmış gama spektrometresi vasıtasıyla ölçülmüştür. Sonuçlar sayım/dakika olarak alınmıştır.Çalışmanın sonucunda; tüm vücut alımı için denge durumundaki konsantrasyon faktörü değeri tespit edilmiştir. Kullanılan radyonüklidin bu midye türünde biyolojik yarı ömrü, akısı ve kalış süresi tespit edilmiştir. Ayrıca; denge durumunda, yumuşak doku ve sert dokudaki konsantrasyon faktörü değerleri oranlanmıştır. Elde edilen sonuç Mytilus galloprovincialis için elde edilen sonuca yakındır. Bu nedenle, Ruditapes philippinarum’un çevresel izleme çalışmaları için kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
In this study; bioaccumulation of 134Cs through water was investigated in Ruditapes philippinarum mussel species and concentration factor value was obtained for whole body. Also, during the experiments periodically, concentration factor values were determined for soft and shell parts of mussel samples.The mussels which were bought from Kumkapı fish bazaar were brought to laboratory. The mussels were acclimated to laboratory conditions for ten days prior to the experiments. After this period, the organisms were moved into plastic aquarium containing sea water contaminated with 134Cs. Sea water used in the experiment was provided from Yenikapı coast. During the experiments period, the mussels were fed with Isochyrisis galbana phytoplankton cells and laboratory temperature was kept steady. In counting days, the mussels were placed into counting chambers then moved to counting laboratory. 134Cs levels of mussels were measured by means of a gamma spectrometer equipped with NaI(Tl) detector. Results were determined as count/minute.As a result of the study, concentration factor value, which was calculated in steady state, was determined for whole body uptake. Biologic half life, flux, and turnover time of used radionuclide were determined in this mussel species. Also; in steady state, the concentration factor values were proportioned in soft part and shell part. The results obtained is close to obtained results for Mytilus galloprovincialis. Therefore, it has been concluded that Ruditapes philippinarum can be used for environmental monitoring studies.

Download: Click here