Nevzat Yıldırım. Kutsal mekân-isim kültürü ilişkisi üzerine Adıyaman yöresine ait bir inceleme. Yüksek lisans tezi (2023)

Tez KünyeDurumu
Kutsal mekân-isim kültürü ilişkisi üzerine Adıyaman yöresine ait bir inceleme / A review of the Adıyaman region on the relationship of holy space-name culture
Yazar:NEVZAT YILDIRIM
Danışman: PROF. DR. ALİ SELÇUK
Yer Bilgisi: Erciyes Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
137 s.
“Kutsal Mekân-İsim Kültür İlişkisi: Adıyaman Yöresine Ait Bir İnceleme” konusunda yaptığımız bu tez çalışmasında kutsal ile isim verme kültürü arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu ilişkideki kodlar toplumun inancını, kültürünü, geleneğini, yeniye yaklaşımını, değişimini, gelişimini, tarihini, edebiyatını, sosyolojisini, psikolojisini ve mekâna dair yaklaşımını işaretlemektedir. Adıyaman İli bağlamında kutsal mekânların en çok bilinenleri tanıtılmış, bu mekânların isim kültürüne yansımaları saha çalışmaları ile incelenmiştir. TÜİK’in resmi kayıtları ve mevcutta en çok kullanılan isimlerin tespitiyle kutsal ile isim verme arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dijital medya araçlarının gelişimi ile gelenekten kopmaya dair işaretlere dikkat çekilmiştir. Kutsal ile isim verme ilişkisi sosyolojik cereyanların etkisi ile zaman zaman siyasal zemin-isim ilişkisi olarak da kendini tanımlamıştır. Bu çalışma bilimin evrenselliği ilkesinden hareketle belli bir inanç veya dindeki ilişkide kalmamış, ildeki tüm inançları merkeze almıştır İslam dinine mensup bir mekânın yanında Alevi inancının kutsalını, Süryani Cemaatin isim verme kültürünü de içermiştir. Bu bağlamda insan öznesinde tüm gruplara saygılı kalmayı kendine vazife bilmiştir. Çocuk sahibi olmaya dair istek, isteğin gerçekleşmesinde dair tutulan yollar, tercih edilen yöntemlerin incelenen ildeki tablosu verilerek isim-kutsal ilişkisi kurulmuştur. Çalışmamız aynı zamanda isim verme kültüründeki dil değişimini ve dillerin kendi bünyelerinde ismin özünde yaptığı değişikliklere de ışık tutmayı hedeflemektedir. Kültürel Çalışmalar alanına insanlık tarihi ile başlayan isim verme ve insanlıkla başlayan kutsallık ilişkisine küçük bir katkı sunmayı amaçlayan bu çalışmanın yeni çalışmalara ışık tutması amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Kutsal, Kültür, İsim, Adıyaman, Mekân.
In this thesis we conducted on “The Relation of Sacred Space and Name Culture: A Study Belonging to the Adıyaman Region”, the relationship between the sacred and the naming culture was examined. The codes in this relationship mark the society’s belief, culture, tradition, approach to the new, change, development, history, literature, sociology, psychology and its approach to space. In the context of Adıyaman Province, the most known of the holy places were introduced, and the reflections of these places on the name culture were examined through field studies. With the official records of TUIK and the determination of the most used names, the relationship between sacred and naming has been tried to be revealed. With the development of digital media tools, attention was drawn to the signs of breaking with tradition. Based on the principle of universality of science, this study did not stay in a relationship with a certain belief or religion, but took all the beliefs in the province to the center, and included the sacred of the Alevi faith and the naming culture of the Syriac Community, as well as a place belonging to the Islamic religion. In this context, he considered it his duty to remain respectful to all groups in the human subject. The name-sacred relationship has been established by giving the desire to have a child, the ways taken for the realization of the wish, the preferred methods in the province examined. Our study also aims to shed light on the language change in the naming culture and the changes that the languages make in their own structures in the essence of the noun. The aim of this study, which aims to make a small contribution to the naming of the field of Cultural Studies, which begins with the history of humanity, and to the relationship of sanctity that begins with humanity, is aimed to shed light on new studies. Keywords: Sacred, Culture, Name, Adıyaman, Space.

Download: Click here