Sıçanlarda kronik öngörülmeyen hafif stresle indüklenen depresyon modelinde propolisin öğrenme bellek üzerine etkileri

Tez KünyeDurumu
Sıçanlarda kronik öngörülmeyen hafif stresle indüklenen depresyon modelinde propolisin öğrenme bellek üzerine etkileri / The effects of propolis on learning and memory in chronic unpredictable mild stress-induced depression model of rats
Yazar:CÜNEYT ÖZER
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEVZİ UÇKAN ; DOÇ. DR. SEMİL SELCEN GÖÇMEZ
Yer Bilgisi: Kocaeli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Eczacılık ve Farmakoloji = Pharmacy and Pharmacology
Dizin:Bellek = Memory ; Depresyon = Depression ; Propolis = Propolis ; Stres = Stress ; Öğrenme = Learning
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
60 s.
Propolis yaygın bir şekilde kullanılan doğal tıbbi bir ürün olup, antiinflamatuvar, antioksidan ve nöroprotektif etkiler gibi çeşitli biyolojik aktivitelere sahiptir. Önceki çalışmalar psikolojik stresin bilişsel bozukluklarla ilişkisi olduğunu göstermiştir. Bu nedenle çalışmamızda sıçanlarda propolisin bilişsel bozukluklar üzerindeki etkilerini, Kronik Öngörülemeyen Hafif Stres (KÖHS) modelini kullanarak değerlendirmeyi amaçladık. Erkek Wistar sıçanları dört gruba ayrıldı (Her grup için n=10): kontrol, kontrol+propolis, stres, stres+propolis. Sıçanlar, KÖHS modelini oluşturmak için 35 gün boyunca günlük olarak farklı stresörlere maruz bırakıldı. Propolis ekstresi (100 mg/kg/gün), stres periyodu boyunca kontrol+propolis ve stres+propolis gruplarına oral yoldan uygulandı. Bilişsel yetenekleri değerlendirmek için Morris Su Labirent Testi (MSLT) ve Pasif Sakınma Testi (PST) kullanılırken, Zorunlu Yüzme Testi (ZYT) ve Sükroz Tercih Testi (STT) depresyon-benzeri davranışların değerlendirilmesinde uygulandı. Davranış testlerinden sonra, sıçanlar sakrifiye edildi ve daha sonra moleküler ve biyokimyasal analiz için kan ve beyin örnekleri toplandı. Propolis tedavisi sonrası depresyon-benzeri davranış ve öğrenme-bellek performanslarının düzeldiği tespit edildi. Serum kortikosteron düzeyi ve hipokampal TNFα ekspresyonu stres grubunda anlamlı olarak arttı, stres+propolis grubunda ise kontrol grubuna geri döndü. Bulgularımız propolisin KÖHS maruziyetinde var olan depresyon-benzeri davranışlar ve bilişsel bozukluklar üzerinde yararlı etkilerinin olduğunu gösterdi. Bu çalışmada depresif sıçanların bilişsel performansındaki düzelmenin propolisin kısmen antiinflamatuvar etkisine bağlı olabilir. Propolis, depresyon tedavisinde yeni bir terapötik ajan olabilir.
Propolis is widely used as a natural medicinal product and possess various biological activities such as antiinflammatory, antioxidant and neuroprotective effects. Previous studies have shown that psychological stress is associated with cognitive impairments. Therefore, we aimed to evaluate the effects of propolis on cognitive deficits by chronic unpredictable mild stress (CUMS) model in rats. Male Wistar rats were divided into four groups (n=10 for each group): control, control+propolis, stress, and stress+propolis. The rats were subjected to different types of stressors daily for a period of 35 days to induce CUMS model. The extract of propolis (100 mg/kg/day) was administered orally to the control+propolis and stress+propolis groups during the stress period. Morris water maze test (MWMT) and passive avoidance test (PAT) were used to assess cognitive abilities, whereas forced swim test (FST) and sucrose preference test (SPT) were applied for evaluation of depression-like behaviors. After behavioral tests, the rats were sacrificed and then blood and brain samples were collected for molecular and biochemical analysis. It was determined that depressive-like behaviors and memory performances were improved after treatment of propolis. The serum corticosterone level and hipocampal TNFα expression were significantly increased in stress group, whereas reversed to the controls in stress+propolis group. Our findings demonstrated propolis has beneficial effects on depressive-like behaviors and cognitive deficits existing in CUMS exposure. The improved cognitive performance of depressed rats may be partly attributed to anti-inflammatory effect of propolis in the present study. Propolis may be a new therapeutic agent in the treatment of depression.

Download: Click here