Sümeyye Elif Canözer. Nûreddin Mahmud Zengî ile II. Kılıçarslan arasında yaşanan siyasi rekabette dindarlığın ve dinî davranışın önemi. Yüksek lisans tezi (2023)

Tez KünyeDurumu
Nûreddin Mahmud Zengî ile II. Kılıçarslan arasında yaşanan siyasi rekabette dindarlığın ve dinî davranışın önemi / The importance of religiosity and religious behavior in the political rivalry between Nureddin Mahmud Zengi and II. Kiliçarslan
Yazar:SÜMEYYE ELİF CANÖZER
Danışman: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ADALIOĞLU
Yer Bilgisi: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
117 s.
Türkiye Selçukluları ve Zengîler Ortaçağın iki büyük Türk hanedanlığıdır. Özellikle Anadolu, Suriye ve Filistin coğrafyalarının Haçlı saldırıları altında bulunduğu bir dönemde iki hanedanlığın ilişkilerindeki dinamikler bölgenin kaderinde belirleyici olmuştur. Bu çalışmada Zengîlerin meşhur hükümdarı Nûreddin Mahmud Zengî ile Türkiye Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın birbirlerine karşı uyguladıkları siyaset ve bu siyaseti belirlemede etkili olan dinî ve fikrî arkaplan ele alınmıştır. Bu bağlamda her iki hükümdarın dinî anlayış ve yaşayışı, tasavvuf ve ilim konularındaki temayülleri, ayrıca Gayrimüslimler, Şiîler ve Abbâsi Halifeliği gibi dönemin etkin aktörleri ile olan ilişkileri mukayeseli olarak incelenmiştir. Bu karşılaştırmada çağın müelliflerinin yazmış olduğu Arapça, Süryânîce, Latince kaynaklar modern araştırma eserleri ışığında analiz edilip yorumlanmıştır.
Turkish Seljuks and Zangids are the two great Turkish dynasties of the Middle Ages. Especially at a time when Anatolia, Syria and Palestine were under the attack of the Crusaders, the dynamics of the relations between the two dynasties were decisive in the fate of the region. In this study, the politics of the famous Zengi ruler Nūr al-Dīn Mahmūd Zangī and the Sultan of Turkey Seljuk Kilidj Arslan II and the religious and intellectual background that were influential in the determination of this policy were discussed. In this context, the understanding of religion and life of both rulers, their tendencies in Sufism and science, their relations with the active actors of their periods such as non-Muslims, Shiites and Abbasid Caliphate were examined comparatively. In this comparison, the Arabic, Syriac and Latin works of the authors of the period were examined and interpreted in the light of the modern research works.

Download: Click here