Temporal and spatial changes of primary productivity in the sea of Marmara obtained by remote sensing

Tez KünyeDurumu
Temporal and spatial changes of primary productivity in the sea of Marmara obtained by remote sensing / Marmara denizinde birincil üretimin yere ve zamana bağlı olarak değişiminin uzaktan algılama yöntemiyle izlenmesi
Yazar:DİDEM İKİS
Danışman: DOÇ. DR. CAN BİLGİN ; ÖĞR. GÖR. SARGUN ALİ TONT
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Marmara Denizi = Marmara Sea ; Uzaktan algılama = Remote sensing
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2007
64 s.
Bu çalışmada, SeaWiFS ve MODIS-Aqua sensörleri tarafından 1997-2007 yılları arasında toplanmış aylık klorofil a verileri kullanılmıştır. 100′ e yakın örnekleme istasyonundan alınan klorofil a değerleri fitoplankton biyokütlesi ve birincil üretimin en önemli göstergesidir. En kayda değer fitoplankton artışı, kış ve ilkbahar mevsiminde gözlemlenmiştir. Bu büyük artışı, sonbaharda meydana gelen küçük bir artış takip etmektedir. Marmara Denizi’nin doğu kıyıları, en yüksek fitoplankton artışlarına sahne olmaktadır. Sanayi bölgelerinden denize akan atık sular, yüksek miktarda besin tuzu içerdiğinden bu yüksek artışların nedeni olabilir. Aylık deniz suyu sıcaklığı ve klorofil a değerleri arasında yapılan regresyon analizi, bu iki parametrenin ters orantılı ve %1 ölçüsünde istatistiksel olarak anlamlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu analize uygun modeli ortaya koyan denklem aşağıdaki gibidir (r= -0.53): Chlorophyll a = 7.09199 ? 0.215402* SST Deniz suyu sıcaklığındaki azalma denizin alt kesimindeki soğuk su tabakasının yüzeye çıkmasının ve düşey karışımın bir işaretidir. Bu durum da birincil üretimdeki büyük artışların nedenidir. Bunların haricinde aylık klorofil a değerleri arasında yapılan analizler, SeaWiFS and MODIS-Aqua sensörlerinin birbirleriyle çok uyumlu olduğunu ve datalarının birlikte kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Anahtar Sözcükler: Birincil Üretim, Marmara Denizi, Uzaktan Algılama, Klorofil a, SeaWiFS, MODIS-Aqua.
Temporal and spatial variations in the Sea of Marmara based on monthly averages of chlorophyll a, which is the major indicator of phytoplankton biomass and primary production, recorded by SeaWiFS and MODIS-Aqua sensors at nearly 100 stations have been analyzed for the period of 1997-2007. Majority of phytoplankton blooms occur during the winter and spring seasons, followed by a smaller secondary bloom during the fall season. The majority of high magnitude blooms occur at the Eastern part of the Sea which may be attributed to an increase in the amount of discharge of water contaminated with nutrients originating on land where the industries are located. The correlations between monthly averages of sea surface temperature (SST) and corresponding chlorophyll a values are statistically significant (inverse) at 1% level, where r= -0.53 and the equation of the fitted model is: Chlorophyll a = 7.09199 ? 0.215402* SST This correlation is expected because a relative decrease in SST is an indicative of upwelling and vertical mixing which are the primary processes for the formation of phytoplankton blooms. We have also found that monthly averages of chlorophyll a recorded by SeaWiFS and MODIS-Aqua are nearly identical and either data set can be used in place of the other. Keywords: Primary Productivity, Sea of Marmara, Remote Sensing, Chlorophyll a, SeaWiFS, MODIS-Aqua.

Download: Click here