Vatan Uğruna (Ciltli) – Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı- Alman Bahriye İlişkileri (Sezen Kılıç)

Vatan Uğruna (Ciltli) Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı- Alman Bahriye İlişkileri Sezen Kılıç İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (KÜLTÜR A.Ş.) YAYINLARI
18’inci yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti’nin toprak kaybı artarak devam ederken, 19’uncu yüzyılda İngiltere ve Fransa’nın da bu toprak paylaşımına dahil olmasıyla ülke tamamen yalnızlaştı.
 
Bu yalnızlığı aşmanın yolları aranırken 29 Nisan 1882’de Almanya tarafından Albay Kaehler başkanlığındaki subaylardan oluşan bir heyet İstanbul’a gönderildi. Osmanlı-Alman askerî işbirliği zamanla ilerledi ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu önce ordusuyla ardından ekonomi ve siyasetiyle Almanya’nın yörüngesine girdi.
 
29 Ekim 1914’te iki Alman savaş gemisi (Goeben ve Breslau) Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’deki Rus limanlarını bombalayınca Osmanlı Devleti kendini Birinci Dünya Savaşı’nda buldu.
 
Gerek Trablusgarp ve Bingazi’de yürütülen savaşta gerekse Birinci Dünya Savaşı süresince Almanya, denizaltılarıyla Osmanlı sivil ve askerî erkânına ikmal ve nakliye açısından desteklerini sürdürdü.
 
Bu dönem yaşananlar Osmanlı-Alman ilişkilerinin ne kadar hayati olduğunu gösteriyor.
 
Doç. Dr. Sezen Kılıç’ın arşivlerdeki titiz çalışmasıyla ortaya koyduğu Vatan Uğruna, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı-Alman Bahriye İlişkileri, Alman arşiv belgelerini esas alarak
inceleyen ilk kitap olma özelliğinde.
 
Vatan Uğruna, 1914-1918 yılları arasındaki kritik dönemde yaşananlara farklı bir açıdan bakıyor. İlk kez karşınıza çıkacak dikkat çekici belgeler ışığında, özel fotoğraflarla beraber, bugüne kadar çok az konuşulmuş ya da çok az araştırılmış bilgileri yine ilk defa bu denli geniş ve titiz bir çalışmayla okuyucuya sunuyor.
 
SUNUŞ
 
Ekrem İmamoğlu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
 
 
Sevgili Dostlarım,
 
Bu yıl Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün 60’ıncı yılı. Türkiye ile Almanya 1961 yılında imzaladıkları bir anlaşma ile işgücü alımını başlattı. Ve akabinde milyonlarca insan yeni bir kültürün, yeni bir coğrafyanın önemli birer parçası oldular. Dolayısıyla bizim de İBB olarak bu yıl bazı etkinliklerimiz olacak. Örneğin bu konuya dair kitap hazırlığımız bir süredir devam ediyor.
Bunlardan niye bahsediyorum? Çünkü esasen Türkiye ile Almanya arasında yüzyıllardır süregelen önemli bir dostluk ve işbirliği mevcut. 1798 senesinde bir grup Alman subayın Türk ordusunu denetlemek üzere bu topraklara gelişini işte bu kitaptan öğrendim. Elinizde tuttuğunuz “Vatan Uğruna” Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı-Alman Bahriye İlişkileri kitabından…
Eser, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı- Alman ilişkilerini askerî, siyasi ve ekonomik açıdan ele alıyor ve Alman arşivlerini esas alarak iki ülke arasındaki deniz işbirliğini her yönden irdeliyor. Bunu yaparken de insani ve vicdani değerleri önde tutuyor, kimi zaman duygulara kimi zaman fotoğraflara yer veriyor. Önemli bir araştırma ve kaynak kitabı. Başta Doç. Dr. Sezen Kılıç olmak üzere emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
 “Vatan Uğruna” Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı-Alman Bahriye İlişkileri’nde yer alan arşiv kayıtlarında ilginç bilgiler saklı. Öyle sanırım ki bu bilgiler ışığında tarihçiler o yıllarda yaşanan bazı olayların netleşmesinde oldukça faydalanacaktır bu eserden. Bir de bu eser Türk donanmasının tarihsel gelişimi açısından ilgililere de önemli bir kaynak olacak. Kitaptaki nefis görseller benim bir hayli ilgimi çekti, sanırım fotoğraf meraklıları da ilgi gösterecek. Bu tür yayınları çok önemsiyorum…
İyi okumalar diliyorum.
Sevgi ve saygılarımla
 

Yayın Tarihi:01.01.2021
ISBN:9786257288668
Dil:TÜRKÇE
Sayfa Sayısı:384
Cilt Tipi:Ciltli
Kağıt Cinsi:Kitap Kağıdı
Boyut:21.5 x 26 cm