XV. yüzyıl Osmanlı kroniklerine göre Osman Gazi ve Orhan Gazi dönemleri

Tez KünyeDurumu
XV. yüzyıl Osmanlı kroniklerine göre Osman Gazi ve Orhan Gazi dönemleri / According to the XVth century Ottoman chronics the terms of Osman Gazi and Orhan Gazi
Yazar:ENGİN RIZAOĞLU
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL SÖNMEZ
Yer Bilgisi: Iğdır Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
168 s.
Bu çalışmada Osmanlılar hakkında XV. yüzyıla kadar yazılan İskendernâme, Behcetü‟t-tevârih, Düstûrnâme-i Enveri, Âşıkpaşazâde Tarihi, Kitab-ı Cihannümâ, Oruç Bey Tarihi ve kimi Anonim Tevârih-i Al-i Osmanlardan yararlanarak onların menşei, Anadolu’ya gelişleri ve yerleşmeleri, Osman Gazi’nin ve Orhan Gazi’nin faaliyetleri hakkında bilgiler verilecektir. Kroniklerde Osmanlıların mensup oldukları boy, Anadolu’ya gelişleri ve yerleştikleri yerler hakkında farklı bilgiler bulunmaktadır. Ancak Oğuzlara dayandıkları ve Anadolu’da çeşitli yerlerde bulunduktan sonra en son Söğüt ve Domaniç çevresine yerleştikleri ve burada beyliğin temellerini attıkları anlaşılmaktadır. İskendernâme ile Düstûrnâme dışındaki kronikler Karacahisar‟ın fethi ile beyliği Osman Gazi‟nin kurduğu konusunda benzer bilgiler vermektedir. XIII. yüzyılın başında beyliği kuran Osman Gazi’nin Bizans’a karşı gaza faaliyetlerine giriştiği, Bitinya’daki Bursa ve İznik gibi önemli merkezleri ablukaya aldığı kronik bilgilerine göre tespit edilebilmektedir. Osman Gazi bu şehirleri alamasa da çevre bağlantı yollarını keserek teslime hazırlamıştır. Kroniklerin ittifakla üzerinde durdukları üzere babasından sonra tahta geçen Orhan Gazi bu şehirleri almakla kalmamış, Karesi Beyliğini ülkesine katmış ve Rumeli’ye geçişi sağlamıştır. Özellikle kroniklerin genişçe üzerinde durduğu Rumeli’ye geçiş ve burada gaza faaliyetlerinin başlaması Osmanlıların sağlam temeller üzerine oturmasında ve gelişiminde dönüm noktası olmuştur. Kronikler bu noktada Orhan Gazi’nin ve özellikle de büyük oğlu Süleyman Paşa’nın etkisini açıkça belirtmektedir.
In this study, using  İskendernâme, Behcetü’t-tevârih, Düstûrnâme-i Enveri, Âşıkpaşazâde History, Kitab-ı Cihannümâ, Oruç Bey History and some Anonymous Tevârih-i Al-i Osman written about the Ottomans until the XVth century, information will be given about their origin, their arrival and settlement in Anatolia, the activities of Osman Gazi and Orhan Gazi. In the chronicles, there are different information about the tribe the Ottomans belonged to, their arrival in Anatolia and the places where they settled. However, it is understood that they were based on the Oghuzs and after being in various places in Anatolia, they finally settled around Söğüt and Domaniç and laid the foundations of the principality here. Chronicles other than İskendernâme and Düstûrnâme give similar information about the conquest of Karacahisar and the establishment of the principality by Osman Gazi. XIIIth according to the chronicle information, it can be determined that Osman Gazi, who founded the principality at the beginning of the 20th century, engaged in war activities against Byzantium and besieged important centers such as Bursa and Iznik in Bithynia. Even though Osman Gazi could not take these cities, he cut the peripheral connection roads and prepared them for delivery. As the chronicles unanimously emphasize, Orhan Gazi, who came to the throne after his father, not only took these cities, but also added the Karesi Principality to his country and provided the transition to Rumelia. Especially the transition to Rumelia, on which the chronicles focus extensively, and the start of the gaza activities there were a turning point in the development and development of the Ottomans on solid foundations. At this point, the chronicles clearly indicate the influence of Orhan Gazi and especially his eldest son Süleyman Pasha.

Download: Click here