Yeni ırkçılık ekseninde İslamofobi

Tez KünyeDurumu
Yeni ırkçılık ekseninde İslamofobi / Islamophobia on the axis of new racism
Yazar:EMİNE ERDEN KAYA
Danışman: PROF. DR. ŞENOL DURGUN
Yer Bilgisi: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı / Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Konu:Siyasal Bilimler = Political Science ; Sosyoloji = Sociology ; Tarih = History
Dizin:Irk = Race ; Irkçılık = Racism ; Kültürel ırkçılık = Cultural racism ; İslamofobi = Islamophobia
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2021
280 s.
Bu tezin amacı, eski ve yeni görünümüyle ırkçılık ideolojisinin doğuşu ve gelişmesinde etkili olan faktörleri analiz etmek ve yeni bir ırkçılık çeşidi olarak İslamofobi olgusunu incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, ilk olarak ırkçılığa en önemli temel olan “ırk kavramı” ve insanları sınıflandırma kıstaslarına göre farklı “ırk kuramları” tahlil edilmiştir. Irk kuramlarının felsefi yorumları ve bu kuramların biyolojik ırkçılık olarak da bilinen eski ırkçılığın doğuşuna olan katkıları da bu kapsamda değerlendirilmiştir. Irk kavramının insanlar için kabul edilemeyeceğin bilimsel olarak kanıtlanmasından sonra, eski ırkçılığın, yeni bir ırkçılığa nasıl dönüştüğü ise tezin temel araştırma konusu olmuştur. İnsanların biyolojik özelliklerinden çok, dil, din, etnik köken gibi kültürel özelliklerinden dolayı dışlama ve ayrımcılığa uğradığı bu yeni ırkçılık ideolojisini daha somutlaştırma adına İslamofobi, bir yeni ırkçılık çeşidi olarak incelenmiştir. Bu doğrultuda bir yeni ırkçılık türü olarak İslamofobi kavramının geçmişi ve günümüzdeki ihtivası, yine tezin araştırma ve analiz konularına dahil edilmiştir. Son dönemde Müslüman göçmenlere yönelik artan nefret söylemleri ve nefret suçları da dünya genelindeki çeşitli kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin yayınladığı raporlar ve veriler ışığında incelenmiş, bu analizlere somut deliller sunma çabasıyla çalışmaya eklenmiştir. Çalışma sonucunda, bir yeni ırkçılık çeşidi olarak İslamofobi ve İslam-Müslüman karşıtlığının özellikle Batı’da yükselen aşırı sağ partiler, medya ve aşırı sağcı radikal gruplar tarafından üretilen nefret söylemleriyle yükseltildiği ve siyasi olarak araçsallaştırıldığı gözlemlenmiştir. Bu durumlar ise her geçen gün özellikle göçmen veya azınlık statüsündeki Müslümanları, can ve mal güvenliği konularında tedirgin etmekte ve ırkçı nefret suçlarının mağdurları yapmaktadır. Müslümanlar için hayatın her alanında güvensiz ortamlar oluşturan bu tavır ve eylemler için caydırıcı önlem, prosedür ve politikaların eksikliği de günümüzde çözüm bekleyen sorunlar arasındadır.
The aim of this thesis is to analyze the factors influencing the emergence and development of racism ideology with its old and new appearance and to examine the phenomenon of Islamophobia as a new type of racism. For this purpose, firstly, the concept of race, which is the most important basis for racism, and different racial theories have been analyzed according to the criteria of classifying people. The philosophical interpretations of racial theories and their contribution to the birth of old racism, also known as biological racism, were evaluated in this context. After scientifically proving that the concept of race is unacceptable for people, how the old racism turned into a new racism has been the main research subject of the thesis. Islamophobia has been examined as a new type of racism in order to further embody this new racism ideology, which is excluded and discriminated because of people’s cultural characteristics such as language, religion, ethnicity are added, rather than their biological characteristics. Accordingly, as a new type of racism, the history of Islamophobia and its present overation are included in the research and analysis topics of the thesis. Recently, increasing hate speech and hate crimes against Muslim immigrants have also been examined in the light of reports and data published by various public institutions and non-governmental organizations around the world and added to the study in an effort to provide concrete evidence for these analyzes. As a result of the study, it has been observed that Islamophobia and Islam-Muslim opposition as a new type of racism have been increased and politically instrumentalized by hate speech produced by far-right parties, media and extremist right-wing radical groups, especially in the West. On the other hand, these situations make the Muslims, especially migrants or minorities, worry about life and property security and make victims of racist hate crimes. For these attitudes and actions, which create insecure environments for Muslims, the lack of deterrent measures, procedures and policies are among the most important problems that await solutions today.

Download: Click here