Yusuf Korkmaz. Fransa Ditib Alencon camii bezemeleri projesi. Yüksek lisans tezi (2022)

Tez KünyeDurumu
Fransa Ditib Alencon camii bezemeleri projesi /
Yazar:YUSUF KORKMAZ
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇETİN
Yer Bilgisi: Dokuz Eylül Üniversitesi / Güzel Sanatlar Enstitüsü / Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
Konu:El Sanatları = Crafts ; Sanat Tarihi = Art History
Dizin:Camiler = Mosques ; Ditib Alencon Cami = Ditib Alencon Mosque ; Fransa = France ; Mimari süslemeler = Architectural decorations ; Mimari ögeler = Architectural elements ; Rekonstrüksiyon = Reconstruction ; Süslemeler = Ornamentations
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
154 s.
Medeniyetlerin tarih boyunca sahip oldukları değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında, mimari ve sanat en önemli ögelerden biridir. Her millet nesiller boyunca kendini kültürlerini yaşatmak için mutlaka bu ögelere ihtiyaç duymuştur.1960’lı yılların ortalarında Fransa’ya işçi ihtiyacını karşılamak üzere Türk işçiler göç etmiş ve doğal olarak kültürlerini de orada yaşatmak istemişlerdir. Bu anlayışla Alencon şehrinde yaşayan Türkler de bir dernek himayesinde ibadetlerini yapacakları bir cami, birlikte vakit geçirecekleri kıraathane ve çocuklarının dini eğitimlerini alabilmeleri için Kur’an kursu yaptırmışlardır. Nüfusun artmasıyla birlikte ilk etapta müstakil ve küçük olan Alencon Cami yetmez olup tarihi olması sebebiyle rekonstrüksiyon uygulamasına ihtiyaç duyulmuştur. Dış duvarları korunarak iki katlı bir yapıya kavuşan Alencon Cami, içerisinde ki kalemişi bezemesinin eksikliğinden dolayı tarafımıza başvurulmuştur. Kalemişi bezeme sürecinin kâğıt üzerinde hazırlanmasından dolayı oluşan vakit kaybının ve fiziki deformasyonların önlenmesi, dijital ortamda bezeme projesinin hazırlanması amacıyla tez danışmanım Dr. Öğr. Üyesi Ayşe ÇETİN ile birlikte bu teklifi bir tez konusu olarak değerlendirip bezeme projesi tez danışmanım gözetiminde hazırlamıştır. Yapılan çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın amacı, konusu ve yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde ise Alencon şehrinin tarihi, konumu ve mimari eserleri, Ditib Alencon Cami tarihi, konumu, çevresi ve devamında ise kalemişi tezyinatının tarihi, kullanılan teknikler ve malzemelerden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise rekonstrüksiyon projesinden detaylıca bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde de bezeme projesinin günümüz tasarım teknikleriyle hazırlanması, desenlerin ve kalıpların dijital ortamda hazırlanması, bezeme kalıplarının yüzeye silkelenmesi ve fırça ile uygulaması gibi birçok aşama detaylı olarak anlatılmıştır.
Architecture and art are one of the most important elements in transferring the values that civilizations have throughout history to future generations. Every nation need these elements to keep their culture alive for generations. In the mid-1960s, Turkish workers immigrated to France to meet the need for workers and naturally they wanted to keep their culture alive there. With this understanding, Turkish living in the city of Alencon had a mosque where they would worship under the auspices of an association, a coffee house where they could spend time together, and a Quran course for their children to receive their religious education. With the increase in the population, Alencon Mosque, which was detached and small in the first place, was not enough and a reconstruction application was needed due to its history. Alencon Mosque, which gained a two-storey structure by preserving its outer walls, was applied to us due to the lack of hand-drawn decoration. In order to prevent the loss of time and physical deformations caused by the preparation of the hand-drawn decoration process on paper, and to prepare the decoration project in the digital environment, my thesis advisor, Dr. Instructor Together with her member Ayşe ÇETİN, she evaluated this proposal as a thesis topic and prepared the decoration project under the supervision of my thesis advisor. In the first part of the study, the aim, subject and method of the study are explained. In the second part, the history, location and architectural works of the city of Alencon, the history of the Ditib Alencon Mosque, its location, its surroundings, and the history of the hand-drawn decoration, the techniques and materials used are mentioned. In the third chapter, the reconstruction project is mentioned in details. In the fourth chapter, many stages such as the preparation of the decoration project with today’s design techniques, the preparation of the patterns and patterns in the digital environment, the shaking of the decoration patterns on the surface and their application with a brush are explained in detail.

Download: Click here