Zeynep Akile Yılmaz. Adıyaman Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi’nde dini hayat, inanış ve ayin usullerine dinler tarihi perspektifinden bir bakış. Yüksek lisans tezi (2019)

Tez KünyeDurumu
Adıyaman Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi’nde dini hayat, inanış ve ayin usullerine dinler tarihi perspektifinden bir bakış / A perspective perspective on religious life, religion and riterature in Adiyaman purple Mor Petrus-Mor Pavlus Church
Yazar:ZEYNEP AKİLE YILMAZ
Danışman: DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
Yer Bilgisi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı
Konu:Din = Religion ; Tarih = History
Dizin:Adıyaman = Adıyaman ; Dini hayat = Religious life ; Dini iman = Religious faith ; Dini tören = Ritual ; Dinler tarihi = History of religions ; Hristiyanlar = Christianies ; Kiliseler = Churchs ; Süryaniler = Syrians
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
144 s.
Bugüne kadar Süryanilik ile ilgili yapılan çalışmalar daha çok Süryanilik tarihi, Süryanilikteki bölünmeler, Süryanilerin inanç ve ibadet esasları ile dini ve sosyal yaşantıları etrafında toplanmıştır. Genel değerlendirmelerin yapıldığı bu çalışmaların dışında belli bir kiliseyi ele alan monografik çalışmaların sayısı oldukça azdır. Bu tez çalışması Adıyaman’da bulunan Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi’ne bağlı Süryanilerin inanç değerleri üzerine yapılan monografik bir incelemedir. Bu çalışmayı Süryani Ortodokslar ile ilgili yapılan diğer çalışmalardan ayıran temel nokta, Adıyaman’da bulunan Mor Petrus-Mor Pavlus Süryani Ortodoks Metropolitliğine bağlı Hıristiyanların, dini ve sosyal hayatlarının bir alan araştırması çerçevesinde tespit edilmesi, ele alınması ve incelenmesidir. Adıyaman Süryanilerini ve özelde Mor Petrus-Mor Pavlus Süryani Ortodoks Kilisesi’ni konu alan bu monografik çalışma; literatür taramasının yanı sıra bölgede yapılan gözlemler, araştırmalar ve görüşmeler yoluyla elde edilen bilgilerin analizini de içermektedir. Araştırmanın gözlem kısmını; kilisenin günlük, haftalık ve yıllık ibadetlerinden olan namaz, Pazar ayini, bayramlar ve Azizleri anma günleri, geçiş dönemleriyle ilgili olarak da vaftiz, düğün ve cenaze törenleri oluşturmaktadır.
To date, the studies on Syriacism have been gathered around the history of Syriacism, the divisions in Syriacism, the principles of faith and worship and the religious and social life of the Syriacs. Apart from these general evaluations, the number of monographic studies dealing with a particular church is quite low. This thesis is a monographic study on the beliefs values of the Assyrians of the Mor Petrus-Mor Pavlus Churc in Adiyaman. The main point that distinguishes this study from other studies on the Syriac Orthodox is the identification, analysis and explanation of the religious and social life of Christians of the Syrian Orthodox Metropolitan of Mor Petrus-Mor Pavlus in Adiyaman within the framework of a field research. This monographic study on the Syriacs of Adiyaman and the Syrian Orthodox Church of Mor Petrus-Mor Paul in particular; In addition to literature review, it includes analysis of information obtained through observations, research and interviews in the region. The observation part of the research consists of daily, weekly and annual worships of the church, Sunday rituals, holidays, Saints remembrance days, baptisms, weddings and funerals regarding the transition periods.

Download: Click here