Zeynep Gönültaş. Kahramanmaraş camilerinde süsleme. Yüksek lisans tezi (2018)

Tez KünyeDurumu
Kahramanmaraş camilerinde süsleme / Ornamantation in Kahramanmaraş mosques
Yazar:ZEYNEP GÖNÜLTAŞ
Danışman: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ERDEMİR
Yer Bilgisi: Selçuk Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı / Türk ve İslam Sanatı Bilim Dalı
Konu:Sanat Tarihi = Art History
Dizin:Camiler = Mosques ; Kahramanmaraş = Kahramanmaraş ; Süslemeler = Ornamentations
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
190 s.
Adlı bu çalışmada Kahramanmaraş merkezinde yer alan onbir adet caminin mimari özelliklerine kısaca değinilerek, malzeme, teknik ve tezyinat detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Konumuz kapsamındaki yapıların bir kısmı zaman zaman bilinçsizce onarımlara maruz bırakılarak, hem orijinalliklerini yitirmişler hem de yapılan bu onarımlar sebebiyle eserler üzerine değişim yaşanmasına neden olmuştur. Dulkadiroğulları devri ile başlayan dini mimari örnekleri, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde devam etmiştir. En erken tarihli eser, Dulkadiroğlu Beyliği döneminde yapılan Ulu Camii, ve tezyinat açısından süslemenin en yoğun görüldüğü yapıdır. Bu çalışma ile İl merkezindeki yapılar dini mimari örneklerinden olan camilerin tezyinatları ele alınmıştır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelinen süreçte, mimari geleneği bu bölgede devam ettiren Dulkadiroğlu Beyliği ile yapılar kendine özgü bir nitelik kazanmıştır. Böylece bu camilerin bezeme unsurları detaylı bir şekilde tanıtılmaya çalılşılmıştır.
In this study titled Ornament in Kahramanmaraş Mosque, architectural features of eleven mosques located in Kahramanmaraş center were briefly mentioned and the material, technique and ornamentation were handled in a detailed way. Some of the constructions covered by the subject to repairs from time to time unconsciously, causing them to lose their originality as well as to change the works due to these repairs. The examples of religious architecture that began with the age of Dulkadiroğulları continued during the Ottoman and Republican period. The earliest works, the Ulu Mosque (1501-1502), which was built during the period of Dulkadiroğlu, is the most dense structure of decoration elements in terms of ornamentation. In addition, these mosques are also seen to be built during the Ottoman and Republican periods. In mosques, stone, wood, gypsum, tile materials is used. Besides the most preferred material is stone, it usually shows itself under the cheers of mosques. In addition, the buildings where the decorations stand out are the Grand Mosque, the Bayazıt Mosque and the Arasa Mosque. In this study, the mosques of the religious architectural examples in the provincial center were researched. In the process from Central Asia to Anatolia, the structure of the architectural tradition of Dulkadiroğlu, which continued in this region, has gained a unique qualification. Therefore, the decoration elements of these mosques were tried to be introduced in a detailed way.

Download: Click here