Zeynep Kocabıyıkoğlu Çeçen. Crusade images in eigteenth-century British histories. Thesis (2005)

Tez KünyeDurumu
Crusade images in eigteenth-century British histories / Onsekizinci yüzyıl İngiliz tarih yazımlarında Haçlı seferberleri imajı
Yazar:ZEYNEP KOCABIYIKOĞLU ÇEÇEN
Danışman: YRD. DOÇ. DR. CADOC DOUGLAS A. LEİGHTON
Yer Bilgisi: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2005
118 s.
Bu tez onsekizinci yüzyılda yazılmış olan tarih eserlerinin ortaçağdaki haçlıseferleri temasına nasıl yaklaştıklarını incelemektedir. Ondokuzuncu yüzyıl hem tarihyazımı hem de diğer alanlarda (edebiyat, sanat, gezi yazısı, vb) haçlı seferleri temasıylailgili daha çok eser verirken, onsekizinci yüzyıl haçlı seferlerine ilgi açısından geneldeincelenmeyi gerektirmemiştir. Bu tezde, onsekizinci yüzyıl tarih yazımları haçlıseferlerini ve hatta ortaçağı bile tek başına konu olarak almamalarına rağmen, haçlıseferlerini nasıl yorumladıkları açısından inceleneceklerdir. Seçilen tarih eserlerininikincil kaynaklarda bahsedilecek kadar dikkat çekici olması çoğunlukla popüler eserlerolmalarına da işaret etmektedir. Her ne kadar haçlı seferleri hakkındaki yorumlarınincelenmesi sonucu onsekizinci yüzyılın haçlı seferleri tarihçiliğinde çok önemli bir yertutmadığını gösterse de sonuçta bunlar kesinlikle ilgi çekicidir çünkü dönemin dini vepolitik ideolojilerini iyi bir şekilde yansıtmaktadır. Dini incelerken hem ngilteredekidinine bağlı eski rejim ve Aydınlanma çağından bahseder, haçlı seferi kahramanlarınıincelerken ise hem erken milliyetçilik hem de Hanover imparatorluğunu yönetenaristokrat kültütün şövalyelik tutkusunu inceler. Böyleyken, bu tez haçlı seferleritarihçiliği incelenmesine katkıda bulunmakta ve daha önemlisi bu yüzyıldaki politik,dini,sosyal ve entellektüel yaşayışa dair bir yorum sunmaktadır.
This thesis attempts to investigate how eighteenth-century British histories dealtwith the theme of the medieval crusade. Since the nineteenth century produced so muchmore material in historical writing, as well as in imaginative literature, art, travel writing,etc, on the theme, the eighteenth-century interest in the crusades has been littleconsidered. In this thesis, major histories from the period, even if not exclusivelyconcerned with the crusades or even the middle ages, are examined for their treatment ofthe theme. The selected histories were remarkable enough in their own period to bementioned in modern secondary sources, which also indicate that most of them werepopularly read. Even though their interpretations of the crusades suggest that theeighteenth century was not one of any great importance in the history of crusadehistoriography, this material is by no means without interest. It reflects the religious andpolitical ideologies of the period well. In its treatment of religion, it speaks both of theEnglish confessional ancien régime and the Enlightenment. In its treatment of the heroesof the crusades, it speaks of both proto-nationalism and the cult of chivalry, whichappealed to the aristocratic ethos of the ancien régime elite, the governors of theHanoverian Empire. Thus, this thesis may be considered to have contributed to crusadehistoriography, but more importantly, to have offered comment on aspects of thepolitical, religious, social and intellectual life of the century.

Download: Click here