Salvatore Bono. Yeniçağ İtalya’sında müslüman köleler (2003)

Salvatore Bono. Yeniçağ İtalya'sında müslüman köleler (2003)
Title:Yeniçağ İtalya’sında müslüman köleler=Schiavi musulmani nell’italia moderna
Author:Salvatore Bono
Translator:Betül Parlak
Editor:
Language:Turkish
Series:İletişim yayınları: 927, Tarih dizisi: 25
Place:İstanbul
Publisher:İletişim yayınları
Year:2003
Pages:644
ISBN:9789750501609
File:PDF, 11.5 MB
Download:Click here

Salvatore Bono. Yeniçağ İtalya’sında müslüman köleler. Çeviren: Betül Parlak; İletişim yayınları: 927, Tarih dizisi: 25. İstanbul: İletişim yayınları, 2003, 644 s. ISBN 9789750501609

Avrupalı araştırmacılar, -yakın zamana kadar- Batı uygarlığının hiçbir olumsuz özelliği bulunmadığı iddiasını tekrarlamanın alışkanlığı ile, “talancı, soyguncu korsanların Akdeniz’de, yalnızca Cezayir, Tunus, Trablus ve Fas’tan çıktığını” ileri sürüyorlardı. Bu tezi çürütecek -‘özkaynaklarımıza’ dayanan sınırlı araştırmalar dışında- çok fazla sayıda ve yeterli yerli bilimsel çalışma da yok maalesef. Buna bir de, bazı çevreler tarafından imanla paylaşılan Oryantalistlere karşı güvensizlik hissiyatımız eklenince, bilgi eksiğimiz uçuruma dönüşür. Ordinaryüs Profesör Salvatore Bono, Batı dünyasında da çok az sorgulanmış bu tabuyu -şimdiye kadar erişilmemiş Vatikan gizli belgeleri de dahil- bütün Batı kaynaklarını inceleyerek yıkıyor. Bir yandan devlet tarafından örgütlenen ve desteklenen korsanlıkla (Osmanlı’nın Garp Ocakları gibi) bireysel soyguncu pirat’ların farkını ortaya koyarken; diğer yandan da Müslüman limanlarında sadece Hıristiyan kölelerin bulunduğu tezini çürüterek, 15-18. yüzyıllarda İtalya’da onbinlerce Müslüman kölenin kullanıldığını belgelere dayanarak ispatlıyor. Ünlü İtalyan tarihçi Salvatore Bono’nun titiz ve de ayrıntılı bir çalışmanın eseri olan bu kitabı, ortaya çıkardığı yeni belgelerle Türklerin Akdenizliliği meselesine yeni bir ufuk kazandırıyor.

Yazar hakkında

Salvatore Bono 1932’de Trablusgarp’ta doğdu. Perugia Üniversitesi Siyasal bilimler Fakültesi’nde Tarih ve Afrika- Asya Ülkeleri Kurumları Ordinaryüs Profesörü; SIHMED Başkanı; aynı zamanda gazeteci ve yazar.

Leave a Comment